Teollisuus ja sen eri osa-alueet Suomessa

Liukukannake – tärkeä osa rakennustekniikkaa

Putkistokannakkeet ovat yksi niistä rakennuselementeistä, jotka saattavat jäädä usein huomaamatta, mutta joiden merkitys on valtava. Ne ovat olennainen osa putkistojen ja muiden putkien, kuten ilmastointiputkien ja myös sähkökaapeleiden asentamista ja tukemista rakennuksissa ja muissa rakenteissa. Kannakkeita on olemassa monenlaisia. Isoja lämmönvaihteluita läpi käyvissä putkistoissa on putken liikkumiselle joustavuutta tarjoava liukukannake välttämätön. Tässä blogissa tutustumme tarkemmin putkistokannakkeisiin ja niiden tärkeään rooliin.

Tuki ja suoja

Putkistokannakkeiden pääasiallinen tehtävä on tukea ja suojata putkistoja. Ne pitävät putket paikoillaan ja estävät niitä vaurioitumasta esimerkiksi tärinästä tai muista ulkoisista vaikutuksista. Hyvin suunnitellut ja asennetut putkistokannakkeet varmistavat, että putket pysyvät paikoillaan ja säilyttävät toimintakuntonsa pitkään. Jokainen löytää myös kotoaan kannakkeita. Putkistokannakkeista kotoa löytyvät pesualtaan viemärikannakkeet ja putkipitimet. Myös kodin teknisestä tilasta löytyy sekä vesiputkia että ehkä kaasuputkia kannattelevia rakenteita.

Putkistokannakkeita on erilaisia ja ne on suunniteltu eri tarkoituksiin ja käyttöolosuhteisiin sopiviksi. On olemassa erilaisia kannakointiin tarvittavia osia, kuten holkit, ruuvikiinnikkeet, kiinnityslaipat ja jousitetut osat kannakkeiden ja kiinnityksen väliin. Liukukannakkeet koostuvat kiinnityslevystä ja liukupalkista. Nämä ovat kaikkein vaativimpiin olosuhteisiin tarkoitettuja kannakkeita, joita voidaan käyttää vahvoja kemiallisia yhdisteitä kuljettavien putkistojen kannakoinnissa estämässä putkien haitalliset liikkeet ja laajenemiset, jotka aiheutuvat mm. lämpötilanvaihteluista.

Ammattitaitoinen asennus tärkeää

Putkistokannakkeiden oikea asennus on ensiarvoisen tärkeää. Ne on sijoitettava oikein ja niiden on oltava riittävän vahvoja ja kestäviä tukemaan kyseisiä putkia. Lisäksi on tärkeää ottaa huomioon putkien laajeneminen ja supistuminen lämpötilan muuttuessa, jotta putket eivät vahingoitu. Tähän tarkoitukseen on olemassa liukukannake ja PSK liukukannake, jonka käyttö on kemianteollisuuden putkistoissa välttämättömyys.

Putkistokannakkeiden kunto on tärkeää tarkistaa säännöllisesti. Tämä varmistaa, että ne ovat edelleen kunnossa ja että putket ovat turvallisesti tuettuja. Jos havaitaan vaurioita tai muita ongelmia, kannake on korjattava tai vaihdettava välittömästi, jotta vältytään vakavammilta vahingoilta.

Laadukkaalla kannakoinnilla vaikutuksia ympäristöönkin

Hyvin suunnitellut ja asennetut putkistokannakkeet voivat auttaa vähentämään negatiivisia ympäristövaikutuksia. Ne voivat esimerkiksi estää putkien vuotamisen tai vaurioitumisen, mikä puolestaan ennaltaehkäisee mahdollisia ympäristökatastrofeja, joita aiheutuu kemiallisten aineiden jouduttua luontoon.

Yhteenvetona voidaan todeta, että putkistokannakkeiden rooli rakennustekniikassa on äärimmäisen tärkeä. Ne tarjoavat tukea ja suojaa putkistoille ja auttavat varmistamaan niiden pitkän käyttöiän ja turvallisen toiminnan. Siksi niiden suunnittelu, asennus ja huolto on syytä hoitaa huolellisesti ja ammattitaitoisesti. 


jaa